Voordelen en nadelen

Inspiration comes of working every day.

Voordelen private lease

Wat zijn de voordelen en voor wie is privé leasen interessant?

· Inzicht in autokosten. Met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.

· Geen gedoe. Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.

· Geen spaargeld nodig. Heb je geen spaargeld – maar wel een vast inkomen – en wil je een nieuwe auto rijden, dan kan private lease interessant zijn.

· Soms goedkoper dan kopen. In een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. In vergelijking met een nieuwe auto kopen met geleend geld is private lease juist vaak goedkoper, hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. Bekijk onze vergelijking tussen kopen en private lease bij verschillende aanbieders.

· Seniorvriendelijk. Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen voor de aanschaf van een auto. Privé leasen is dan een optie. Let op!! ongeveer de helft van de aanbieders hanteert geen maximum leeftijdsgrens. Bij de overige aanbieders geldt meestal een grens van 75 jaar of hoger.

 

Nadelen private lease

Let op!!, er zitten enkele flinke valkuilen vast aan private lease. Bekijk deze goed voordat je eraan begint.

· Contractbreuk is kostbaar. Verandert je situatie, bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag, dan kun je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.

· Autorijden kan goedkoper. Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die zo ver mogelijk wordt ‘opgereden’. Maar ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen is vaak goedkoper blijkt uit ons prijsvergelijk tussen kopen en private lease.

· Private lease beperkt hypotheek. Het is geen goed idee om een auto privé te leasen als je plannen hebt om een huis te kopen. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto. Praktijkvoorbeeld met €50.000 inkomen en 2,2% hypotheekrente: zonder leaseauto mag je maximaal €230.445 lenen. Bij private lease a €400 per maand is de maximale hypotheek €161.970, een verschil van €65.475.

· Duur bij weinig gebruik. Voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.

· Schadevrije jaren. Na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd een punt om rekening mee te houden. Uitzonderingen zijn ALD automotive en LeasePlan, die tijdens het leasecontract extra jaren in het landelijke RoyData-syseem bijschrijven.

· Relatief duur bij hoge no-claim. Als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. Zelf een auto kopen, en eventueel daarvoor lenen, is dan vrijwel altijd voordeliger, mits de auto voorlopig geen schade heeft.