Geld lenen voor een auto?

Inspiration comes of working every day.

Geld lenen voor een auto

Je kunt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afsluiten om een auto te kopen. Alle autokosten moet je met een lening zelf betalen. De auto staat op jouw naam, de auto is dus volledig van jou. Je lost maandelijks een bedrag op je lening af en daarnaast betaal je rente.

Leasen

Leasen kun je zien als huren. Veel mensen denken bij het woord leasen aan auto’s, maar je kunt van alles leasen. Bijvoorbeeld een kopieerapparaat. In dit artikel gaan we er vanuit dat je een auto least. De leasemaatschappij stelt een overeenkomst op dat zij de auto voor een bepaalde periode beschikbaar stellen aan jou, tegen een bepaalde vaste prijs. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Vaak is dit onderdeel van een arbeidsovereenkomst en betaalt je werkgever hiervoor. Als je de auto privé gebruikt, wordt er een bedrag bij je inkomen geteld (bijtelling), waar je belasting over moet betalen.

Privé lease

Met privé lease regel en betaal je het allemaal zelf. Je huurt de auto als het ware, alleen voor een langere tijd. Bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. Je betaalt verder alleen zelf de benzine en de wegenbelasting. Kosten voor onderhoud, reparaties en verzekering zijn voor rekening van het leasebedrijf. Na de vaste periode lever je de auto weer in. Het voordeel hiervan is dat je altijd in een nieuwe auto rijdt. Ook als je geen spaargeld hebt, maar wel een vast inkomen kan dit interessant zijn.

 

1. Zelf kopen

Als ik de auto zelf koop betaal ik direct met al mijn spaargeld. Voordeel hiervan is dat ik waarschijnlijk kan afdingen op de prijs. Als je de auto direct meeneemt kunt je bijvoorbeeld vragen of de kosten voor het rijklaar maken van de auto niet hoeft te betalen. Vaak is er wel iets mogelijk. Kortom: durf te onderhandelen met de dealer!

Groot aankoopbedrag nodig

Nadeel van zelf kopen is dat ik in één keer een groot aankoopbedrag op mijn rekening moet hebben. In mijn geval is dat geen punt. Toch is het een smak geld in één keer. Na deze grote aankoop ben ik óók nog eens mijn spaarpotje kwijt voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Daarbij komt dat naast de aanschafprijs ook alle andere bijkomende kosten voor eigen rekening

2. Leasen

De dealer biedt mij nog een andere optie aan: leasen. Handig, zo hoef ik niet in één keer 10.695 euro te betalen. Voor 209 euro per maand heb ik alles geregeld, verzekering, onderhoud, reparatie… wel moet ik de brandstof zelf betalen. De looptijd is 48 maanden. Ik betaal dus 209 x 48 maanden = 10.032 euro voor de Seat Mii. Daarbij komen de afleverkosten van 695 euro = 10.727 euro. Omdat ik de auto na het abonnement weer inlever, heb ik geen restwaarde.

Kilometers maken

Dat klinkt aantrekkelijk. Helaas is het wel zo dat ik voor dit leaseabonnement slechts 10.000 kilometer per jaar mag rijden. Dat is zo’n 800 kilometer per maand en zo’n 26 kilometer per dag. Met mijn woon-werkverkeer én privéritjes daarnaast kom ik daar waarschijnlijk wel overheen. En dán gaat de teller lopen…

Eigen risico verzekering

Voor de verzekering geldt bovendien een eigen risico van 500 euro. Wil je een kleiner eigen risico van 125 euro? Dan betaal je 7 euro per maand meer. Je betaalt dan 84 euro meer, maar als je dan een ongeluk krijgt heb je al 84 euro + 125 euro eigen risico = 209 euro.

Goede service

Bij leasen profiteer je doorgaans wel van érg goede service. Sta je langs de kant van de weg met een oververhitte motor? De leasemaatschappij is er vaak als de kippen bij! Het gaat vaak een stuk sneller dan wanneer je een beroep doet op de wegenwacht. Als je dit belangrijk vindt, dan is leasen de moeite.

Lenen: rijden zoveel je wilt én je ontvangt nog restwaarde bij inleveren

3. Geld lenen

Ik kan er ook voor kiezen om een lening af te sluiten. Ik ben niet gebonden aan een aantal kilometers en profiteer na 4 jaar nog van de restwaarde. Op internet vind ik een kredietverstrekker die een persoonlijke lening aanbiedt tegen 6,5% rente. Na 48 maanden heb ik 12.130 euro betaald voor mijn lening van 10.695 euro.

Ik betaal daarbij wel zelf de bijkomende kosten van 1.256 euro per jaar. Na 4 jaar heb ik dus zo’n 12.130 + 5.024 euro = 17.154 euro betaald. Als ik na 4 jaar de auto weer inlever krijg ik hiervan nog 7000 euro terug. Totaal ben ik 10.154 euro kwijt.

De voor- en nadelen op een rij

1. Zelf kopen:

+ Voordeligste optie
+ Restwaarde
+ Pingelen op de prijs als je direct betaalt
+ Flexibel met kilometers

 Alles zelf regelen, minder service
 Je moet het geld op de rekening hebben

2. Leasen

+ Laag maandbedrag
+ Goede service bij pech
+ Geen hoog aankoopbedrag nodig

 Geen restwaarde
 Je kunt beperkte kilometers maken, daarna ga je flink bijbetalen

3. Geld lenen (persoonlijke lening)

+ Voordeliger dan leasen
+ Alles zelf regelen, minder service
+ Flexibel met kilometers
+ Pingelen op de prijs als je direct betaalt

 Je gaat een lening aan
 Je betaalt meer dan de daadwerkelijke koopprijs